You are here:

Washinton St. Terrace

First-place winner of the 1999 California Landscape Contractors Association award for residential renovation, San Francisco landscape architect Jay Thayer replaced the sloping, weed-filled back yard of this San Francisco house with an outdoor room ideally suited for dining and entertaining.

The kitchen is in the rear of the house and it had an old deck that led to the narrow, sloping lot. Dan Fix Landscape Construction built concrete retaining walls and filled and leveled the lot to create a natural flow from from the house. A concrete base was poured on the now-level lot to support the limestone squares arranged in diamond-pattern. Classic urns on pedestals anchor the corners of the limestone carpet.

New fences and trellises draw the eye up from the concrete foundations to large specimen plantings of Japanese Maple and boxwood. Gravel walkways surround the limestone and lead to the horizontal granite fountain. Water spills smoothly over the flat top to splash on black Mexican beach pebbles at the base. Beds of ferns and flowering perennials define seating areas and lend a sweet fragrance to the festivities.

Architect: Jay Thayer www.jaythayer.com

The slide-show below tells the story.